Prestatiebeloning wereldwijd in de lift

ArbeidsmarktExtra-legale voordelenIncentivesLeiderschap en CoachingLoonLoopbaanMotivatieOrganisatiePrestatiemanagementStrategie
Dat blijkt uit de jaarlijkse Kelly Global Workforce Index van HR-dienstverlener Kelly Services. 44 procent van de 120.000 werknemers uit 31 landen hebben één of andere vorm van prestatiebeloning.

Prestatiebeloning wordt ruim gedefinieerd en verwijst naar elke vorm van verloning die afhankelijk is van het behalen van vooraf bepaalde doelstellingen. Het kan zowel gaan om winstdeling, bonussen als om commissies.

In de EMEA-regio wordt 39 procent van de respondenten verloond volgens prestatie, op het Amerikaanse continent is dat 36 procent. In de regio Azië Pacific kent 59 procent van de respondenten één of andere vorm van prestatiebeloning.

Grote verschillen

Toch zijn er grote verschillen tussen de landen. Zo komt prestatiebeloning vooral voor in groeilanden zoals China, Indonesië en Thailand (telkens 75 procent). Maar ook in Maleisië, Rusland, India, Singapore en Hongkong ontvangt meer dan 60 procent van de werknemers prestatieverloning.

Met 45 procent bevindt België zich in de middenmoot. In Denemarken (21 procent), Zweden (24 procent), Ierland (26 procent), Australië (29 procent) en het Verenigd Koninkrijk (30 procent) is prestatiebeloning eerder zeldzaam.

Prestatieverloning komt het meeste voor bij sales (76 procent), marketing (56 procent), IT (52 procent) en engineering (51 procent).

Niet billijk

Werknemers zijn ook vragende partij voor prestatieverloning. Wereldwijd beweert 46 procent van de respondenten die geen prestatiebeloning kennen, dat ze beter zouden presteren als ze wel volgens prestaties verloond zouden worden. In de EMEA-regio gaar 41 procent akkoord met deze uitspraak.

Als werknemers mogen kiezen tussen betaald worden om overuren te presteren, dan wel prestatiebeloning, gaat de voorkeur in 57 procent van de gevallen naar prestatieverloning. In de EMEA-regio geeft 54 procent van de respondenten de voorkeur aan prestatieverloning.

Wereldwijd zegt slechts 38 procent dat ze billijk verloond worden. Dit percentage ligt in de regio EMEA met 32 procent nog lager. Alleen werknemers op het Amerikaanse continent zijn min of meer tevreden, 45 procent zegt dat hun loon billijk is.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.