Prestatiedoelen leggen grote druk op werknemers

ArbeidsomstandighedenCommunicatieErgonomieLeiderschap en CoachingMotivatieOrganisatiePrestatiemanagementPreventieVeiligheidWellness
In 84 procent van de bedrijven staan nogal wat medewerkers permanent onder hoge tijds- en prestatiedruk. In 43 procent geldt dat zelfs voor een groot deel van het personeelsbestand. Dat geldt niet alleen voor kaderleden of verkopers en dergelijke beroepen, ook arbeiders in de klassieke industriële werkomgeving ondervinden meer en meer last en psychische druk.
Die druk hangt grotendeels samen met de streefcijfers of prestatiedoelen die aan steeds grotere delen van het personeelsbestand opgelegd worden. Vroeger golden de jaarlijkse doelstellingen doorgaans alleen voor leidinggevenden en verkopers.
In de bedrijven waar dergelijke afspraken zowel voor leidinggevenden als grote groepen van medewerkers gelden, lijdt 79 procent van de medewerkers onder tijdsdruk. Zo’n 57 procent klaagt over het hoge werkvolume en 37 procent over gebrekkige planningsmogelijkheden.
In bedrijven zonder die opgelegde streefcijfers liggen die waarden gemiddeld tien procentpunten lager. Die cijfers vinden we in een studie van de Hans Böckler Stiftung, een onderzoeksbureau en denktank van de Duitse vakbondskoepel DGB.
De grootste last komt van de tijdsdruk, zeggen de respondenten. Zo’n 67 procent van de werknemers klaagt daarover. De helft heeft ook last van een grote verantwoordelijkheid en 47 procent spreekt over hoge arbeidsvolumes. Een slechte bedrijfscultuur zorgt ook voor prestatiedruk, geeft 17 procent aan.
De stichting raadt aan om de werklast te analyseren. Er kan nagegaan worden of het werk lichamelijk en psychisch schade kan toebrengen.

Bron: Personalwirtschaft, www.boeckler.de

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.