Prestatieverloning: mythe of werkelijkheid

“Specifiek over ‘merit pay’ of een jaarlijkse opslag van het vaste loon op basis van individuele prestaties, bestaat er geen of weinig wetenschappelijk onderzoek. Dat is des te merkwaardiger omdat dit wereldwijd veelvuldig gebruikt wordt. Terwijl er geen harde bewijzen zijn dat ‘merit pay’ werkt als systeem in organisaties. Tot op vandaag kunnen we dus niet met wetenschappelijke zekerheid zeggen dat dit bijdraagt tot de productiviteit, retentie, tevredenheid of alle andere mogelijke HR-uitkomsten die ermee beoogd worden”, merkt Cédric Velghe, bedrijfspsycholoog, onderzoeker aan de UGent en zaakvoerder van The Vigor Unit, een spin-off van de UGent, op.

Hij plaatst een belangrijke kanttekening bij het onderzoek naar prestatieverloning. Al ontkent hij niet dat prestatieverloning kan werken of dat een bonus of beloning gedrag kan sturen. Bovendien verwijst hij naar een meer fundamentelere vraag in het debat: wat is een goede prestatie?

Vlerick-professor Xavier Baeten bestempelt het wetenschappelijk onderzoek naar prestatieverloning als een gematigd positief verhaal: “De discussie pro of contra prestatieverloning moet ruimer gevoerd worden dan de vraag of het werkt al dan niet werkt. Veel hangt af, zo blijkt uit onderzoek, van de vorm van verloning, de gebruikte systematiek en de context. Maar bij uitbreiding ook van het hele HR-beleid en de organisatiecultuur. Het positieve effect van prestatiebeloning kan vernietigd worden door een slechte procedurele rechtvaardigheid, door een scheeftrekking tussen het vaste en variabele gedeelte deel, door het achterliggende performance-managementsysteem. Kortom, het is een genuanceerd positief verhaal.”

Meer weten daarover? Lees het in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, [email protected], 0471 69 15 90.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.