Privacy geen prioriteit voor HR

In 2018 zakt het thema privacy en databeveiliging lager op de prioriteitenlijst, zo verwachten HR-professionals. Dit blijkt uit ‘HR Trends 2017-2018’, een onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij bij ruim 1000 Nederlandse HR-professionals.

Europese richtlijn privacy

HR-afdelingen beschikken over zeer gevoelige personeelsinformatie. Juist zij zouden daarom als één van de eerste in de organisatie op de hoogte moeten zijn van nieuwe privacy- en datawetgeving en daar naar moeten handelen. Daarbij is het verontrustend dat privacy en databeveiliging naar verwachting ook in 2018 niet stijgt op het prioriteitenlijstje, terwijl in mei de Europese privacyrichtlijn van kracht wordt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat HR-professionals van mening verschillen over de impact van de richtlijn. Voor 43 procent gaat privacy erdoor geen grotere rol spelen, bij 49 procent wel. Met name bij het vastleggen van ziekteverzuim (33 procent), het uitwisselen van gegevens met andere organisaties (27 procent) en het werving- en selectieproces (20 procent) heeft de wet volgens die laatste groep een steeds grotere betekenis.

Kleine organisaties trekken de kar

Organisaties met maximaal vijftig medewerkers doen het opvallend beter dan grotere organisaties. Zij geven meer prioriteit aan privacy en databeveiliging dan grotere organisaties. Vooral de medewerkers personeelszaken en HR-businesspartners geven het thema meer aandacht. HR-managers en HR-directeurs hechten in verhouding dan weer minder belang aan het onderwerp.

In een aanvullend onderzoek van Berenschot onder salarisadministrateurs geeft ruim één op de vijf aan geen procedure te hebben die voorschrijft hoe er moet worden omgegaan met datalekken. Nog eens 19 procent geeft aan geheel onbekend te zijn met een dergelijke procedure.

Bron: PW. (pwnet.nl)

 

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.