Proefproject moet mensen met burn-out sneller weer aan het werk krijgen

Wie vandaag een burn-out heeft komt soms bij een psycholoog of een burn-out coach terecht. Er wordt dan gezocht naar wat de burn-out precies veroorzaakt heeft aan de hand van de persoonlijkheidskenmerken. Zo heeft een perfectionist meer kans op een burn-out dan iemand die dat niet is. De behandeling bestaat dan eerst en vooral uit uitrusten en dan kijken hoe je op een gezonde manier met je perfectionisme kan omgaan. Pas in laatste instantie wordt het werk betrokken in dat traject.

De KU Leuven heeft nu een zogenoemd zorgpad ontwikkeld dat die behandeling anders benadert. Mensen met burn-out die het risico lopen om langdurig thuis te zitten kunnen als ze dat willen door hun huisarts naar dat zorgpad doorverwezen worden. Professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis: “In het zorgpad is een belangrijke behandeling niet alleen gericht op het individu, maar wordt ook het werk aangepakt. Zo wordt er gekeken naar oorzaken van de burn-out. Daarnaast worden ook de barrières aangepakt die een terugkeer naar dat werk in de weg staan.”

Concreet zullen patiënten die in het zorgpad zitten snel bij een psycholoog terechtkunnen. De psycholoog wordt bovendien terugbetaald door het RIZIV. Al na enkele sessies bij de psycholoog, wanneer de patiënt wat uitgerust is en terug energie heeft, zal er overlegd worden met de arbeidsgeneesheer om te kijken wat er naar het werk toe mogelijk is. Dat is veel sneller dan vandaag het geval is.

De terugkeer naar het werk is vaak een groot probleem bij langdurig zieken. Hoe langer iemand thuis zit hoe kleiner de kans wordt dat iemand opnieuw naar zijn werkplek gaat. “Mensen hebben schrik om terug te keren naar het werk van zodra de kaap van 3 maanden arbeidsongeschiktheid is verstreken. Dat is niet alleen bij de patiënt zo maar ook bij de werkgever, die begint zich ook vragen te stellen of het ooit nog wel goed komt”, zegt Godderis.

De cijfers zijn onthutsend: van wie tussen de 3 en de 6 maanden ziek thuis zit keert maar de helft terug naar de werkplek. En dat cijfer daalt steeds verder. Na een ziekteperiode van een jaar keert nog maar 1 op de 5 terug, en na 2 jaar is dat zelfs nog maar 1 op de 10.

Bron: vrt.be

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.