Die cijfers en aanpak worden naar voren geschoven in een onderzoek van de Nederlandse preventiedienst ArboNed. Psychische klachten kunnen tot (zeer) langdurige arbeidsongeschiktheid leiden. In P&O Actueel licht Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij ArboNed, toe dat lichte stressklachten al gauw een week werkverzuim opleveren. Bij depressie is er een afwezigheid van gemiddeld 200 dagen.
Herkennen van psychische problemen
Alleen tijdig ingrijpen helpt, maar werkgevers zijn erg onzeker in de aanpak van dergelijke problemen. Ten eerste moeten de klachten al herkend worden. Volgens de studie kan dat op drie manieren:
1. Symptomen zoals slechte concentratie, moeheid, labiliteit, gespannenheid.
2. Het maken van fouten op de werkvloer. Anders functioneren dan je van iemand gewend bent.
3. Non-verbale afwijkingen. Bijvoorbeeld iemand kijkt stiller en strakker.
Reageren op de symptomen
Hoedeman beklemtoont dat het zeer belangrijk is om een rustig gesprek aan te gaan met iemand die dergelijke symptomen vertoont. Vraag gewoon wat hem/haar dwarszit, wat er aan de hand is. Vooral controleverlies op een bepaalde situatie kan psychische klachten doen ontstaan. Als dat werkgerelateerd is, moet een oplossing wel te vinden zijn. Als er een ziekte achter het probleem zit (bijvoorbeeld bij depressie), komt het er uiteraard op aan dat de ziekte omschreven en behandeld wordt.
Volgens Hoedeman kan in twee op de drie gevallen snel een oplossing gevonden worden, omdat ze te maken hebben met stress op het werk. Dan kan je als werkgever geen struisvogelpolitiek toepassen.
Zoek structurele oplossing
Dring wel aan op een gedegen, structurele oplossing. Het heeft immers geen zin een oplossing te bieden voor een paar dagen, terwijl je weet dat er met het werk (hoeveelheid, organisatie, tijdsdruk,…) niets gewijzigd wordt.
Enkele cijfers
Ziekteverzuim wegens psychische klachten komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Dergelijk ziekteverzuim slaat vooral toe in de leeftijdsgroep 30 tot 50 jaar.
Verzuim wegens depressie duurt gemiddeld 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen.
Het aantal dagen verzuim om deze reden is het hoogst in de publieke sector en het onderwijs, gevolgd door financiële dienstverlening en de gezondheidszorg.
Oudere werknemers verzuimen langer door depressieve klachten dan jongere werknemers.
Werknemers in kleine bedrijven verzuimen langer dan werknemers in grotere bedrijven.
De duur van een depressieve periode in Nederland is vergelijkbaar met die in andere landen, maar de duur van het bijbehorende ziekteverzuim is langer.
Bron: P&O Actueel, www.arboned.nl