Pyrrusoverwinning voor vakbonden en personeel bij AB InBev?

ArbeidsmarktArbeidsrechtHerstructureringOntslagOverlegorganenUitstroomVakbonden
Bij brouwersreus AB InBev werden vrijdag de stakersposten netjes opgeruimd. De vakbonden en het actievoerend personeel hebben er een overweldigende overwinning behaald. Zelden haalde een concern zo volledig bakzeil tegenover haar zwaar protesterend personeel. Het collectief ontslag van een paar honderd arbeiders, bedienden en kaderleden in de Belgische vestigingen werd geannuleerd.
In eerste instantie trachtte AB InBev de blokkade van de brouwerijpoorten (een reactie op het aangekondigde collectieve ontslag) ongedaan te maken met een rechterlijk bevel. Dat kwam er ook, althans voor de Leuvense vestiging.
Heel vreemd is dat trouwens (en nog merkwaardiger is dat er nauwelijks commentaar op geleverd wordt). In een land waar de rechtspraak nog altijd een exclusieve federale bevoegdheid is, kwamen er totaal tegenovergestelde vonnissen tot stand in Leuven (Vlaanderen) en Jupille (Wallonië). Het is zelfs nog wat ingewikkelder, want ook Brussel speelt in zekere zin een rol. De onderneming vroeg het gerecht de blokkade te doen stoppen (met een dwangsom). In Leuven lukte dat in eerste aanleg niet, maar in beroep in Brussel wel. In Luik (voor Jupille) kwam er helemaal geen dwangbevel. De ‘diversiteit’ in de Belgische arbeidsrechtspraak is alvast opmerkelijk.
AB InBev maakte evenwel geen gebruik van het dwangbevel voor Leuven. Uiteindelijk blies de directie de hele herstructurering zelfs terug. De vakbonden en het personeel mogen vieren. Of toch niet? Professor Othmar Vanachter merkt alvast op dat zo’n escalatie van een sociaal conflict nooit goed is. Dat slaat wonden. Vraag is nu wat er volgt. Geen goed onderhandeld collectief ontslag, dat staat vast. Misschien wel helemaal niet onderhandelde ontslagen, in kleine groepjes, met stille trom, op termijn? Wordt dit de ‘grote overwinning’? Professor Vanachter zegt het niet op die manier, maar maakt wel duidelijk dat de sociale dialoog gefaald heeft.

Bron: De Standaard

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.