Quota voor vrouwelijke bestuurders

ArbeidsrechtGenderOrganisatieStrategie
De Kamercommissie Handelsrecht heeft daarover een wettekst goedgekeurd. De verplichting gaat over zes jaar in. Ook overheidsbedrijven zullen de regel moeten respecteren. Omdat die een voorbeeldfunctie hebben, geldt de wet daar al vanaf volgend jaar.

Bedrijven die over zes jaar nog steeds te weinig vrouwen in de raad van bestuur hebben, moeten bij elke nieuwe benoeming een aanstellen tot het quotum is bereikt. Andere benoemingen zijn nietig. Als een jaar later het quotum nog niet bereikt is, moet op de algemene vergadering een nieuw bestuur worden aangesteld.

Voor kleinere beursgenoteerde ondernemingen en ondernemingen waarvan minder dan de helft van de aandelen genoteerd zijn, gaat het quotum over acht jaar in.

Tot dusver ligt het gemiddeld aantal vrouwen in de raden van bestuur van de geviseerde ondernemingen een stuk lager. Bij de beursgenoteerde bedrijven is slechts 10 procent van de bestuurders vrouw.

Signaal van wantrouwen

De werkgeverskoepel VBO betreurt het wetsontwerp dat quota voor vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde vennootschappen oplegt. Het steunt de aanbeveling van de Belgische Corporate Governance Commissie om over een periode van 7 jaar naar een vertegenwoordiging van minstens 30 procent bestuurders van elk geslacht te evolueren.

“Waarom heeft men voor een strakke wettelijke omkadering gekozen en niet voor de pragmatische en realistische aanpak van de Belgische Corporate Governance Commissie? Dit getuigt van een gebrek aan vertrouwen ten aanzien van de ondernemingen”, betreurt Philippe Lambrecht, bestuurder-secretaris-generaal van het VBO.

Ook Vlaams werkgeversnetwerk Voka vindt het spijtig dat de Kamercommissie quota verkiest boven het afsluiten van een charter of gentleman’s agreement met de Vlaamse ondernemers om verder te streven naar een groter aantal vrouwelijke bestuurders.

Ondernemingen moeten zelf kunnen bepalen wie de juiste vrouw/man is voor een bestuurdersmandaat. Quota opleggen, zal volgens Voka enkel leiden tot kunstgrepen om het quotum te halen.

Bron: De Standaard/VBO/Voka

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.