Recordaantal Belgen aan het werk

Maandag publiceerde de Nationale Bank van België dat de nationale werkgelegenheid is opgelopen tot 4,74 miljoen banen: het hoogste aantal ooit. Het vorige record, dat in het derde kwartaal van vorig jaar werd bereikt, bedroeg 4,71 miljoen jobs.

Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar, zijn er 108.000 arbeidsplaatsen bijgekomen. Aangezien in het derde kwartaal steeds meer mensen aan de slag zijn dan in het tweede, publiceerde de Nationale Bank ook cijfers die gezuiverd zijn van seizoens- en werkdageffecten. Ook dan is de werkgelegenheid gestegen, zij het met slechts 7000 eenheden. Het is het negende opeenvolgende kwartaal waarin de nationale werkgelegenheid in België stijgt op seizoensgezuiverde basis.

Stijgende werkgelegenheid dankzij positieve conjunctuur en bevolkingsgroei

De cijfers bewijzen dat de ontwikkeling van de werkgelegenheid vooral bepaald wordt door de conjunctuur en de bevolkingsgroei. Sinds de regering-Michel in oktober vorig jaar van start is gegaan, kwamen er in België op seizoensgezuiverde basis 31.000 jobs bij. Dat is meer dan de twaalf maanden voordien, toen er 20.000 banen werden gecreëerd.

Het aantal arbeidsplaatsen daalde het voorbije kwartaal in de landbouw, de industrie en de bouw. Dat werd echter gecompenseerd door het stijgend aantal jobs in de dienstensector.

Belgische economie groeit mee

De Nationale Bank maakte maandag ook bekend dat de Belgische economie in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid is ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis bedraagt de groei 1,3 procent.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.