Recordaantal faillissementen kost 9.800 arbeidsplaatsen

ArbeidsmarktOrganisatie
Graydon Belgium, een leverancier van handelsinformatie, merkt op dat aangezien vooral meer grote bedrijven failliet gaan, het banenverlies in de periode januari-april groeide met 25% tot 9.800. Dit jaar gingen al 29 ondernemingen met meer dan 50 personeelsleden failliet en 11 bedrijven met meer dan 100 personeelsleden. In dezelfde periode van vorig jaar was dat respectievelijk 16 en zes. Het pijnlijkste faillissement van april was dat van arbeidsbemiddelaar Arrow, waar 666 mensen werkten. Bijna een kwart van de failliete bedrijven was jonger dan vier jaar. De sectoren die met het grootste aantal faillissementen werden geconfronteerd waren de horeca (15,4% van het totaal), de groothandel (14,8%), de bouwnijverheid (13,8%) en de kleinhandel (12,9%). Vooral de provincies Luxemburg (+55%), Oost-Vlaanderen (+26%) en West-Vlaanderen (+25%) worstelden met een sterke stijging van het aantal faillissementen. Het aantal gerechtelijke akkoorden daalde in de eerste vier maanden tot 38, tegenover 51 in dezelfde periode van vorig jaar. “Ook de rechters van koophandel beseffen dat een gerechtelijk akkoord geen garantie geeft op een definitief herstel”, zegt Graydon.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.