Regering versoepelt aantal maatregelen tijdskrediet en SWT

Aan de essentie van het regeerakkoord wordt niet geraakt, maar een aantal maatregelen wordt wel versoepeld:

  • De leeftijdsgrens voor brugpensioen bij bedrijven in moeilijkheden en in herstructurering wordt geleidelijk verhoogd. Pas in 2020, bij het einde van de legislatuur dus, komt ze op 60 jaar te liggen. Dat is drie jaar later dan gepland.
  • Ook brugpensioen in de bouwsector en andere zware beroepen wordt versoepeld. De leeftijdsgrens werd van 56 naar 58 verhoogd, maar dat zou nu geleidelijker gebeuren.
  • Ondertussen blijft ongemotiveerd tijdskrediet ook na 1 januari mogelijk. De regeling dooft dus geleidelijker dan gepland uit.
  • Wie jonger is dan zestig en al aanspraak kan maken op een landingsbaan, behoudt zijn rechten. Al geldt dit enkel voor werknemers met een zwaar beroep, of die langer dan 40 jaar hebben gewerkt of in herstructurering zitten.
  • Ook aan de inschakelingsvergoeding, de vroegere wachtuitkering, wordt gesleuteld. Wie 21 jaar is en geen diploma heeft, zou volgens het oorspronkelijke plan met Nieuwjaar zijn uitkering verliezen. Nu wordt de overgang naar het nieuwe systeem pas in de tweede helft van volgend jaar ingevoerd.
 

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.