Regering voert aangepast loonakkoord uit

ArbeidsmarktArbeidsrechtLoonOverlegorganenVakbonden
Uittredend premier Leterme benadrukte dat het voorstel een aantal belangrijke verbeteringen inhoudt, het een reeks sociale maatregelen bevat en dat de wet van 1996 op de concurrentiekracht voor het eerst wordt uitgevoerd. De premier roept de tegenstanders op zich neer te leggen bij het bemiddelingsvoorstel.

“Waar het ontwerp-IPA voor ons met de hakken over de sloot was dankzij de beloofde studie over de automatische loonindex en een slimme, in de tijd gespreide gelijkschakeling van het statuut voor arbeiders en bedienden, is het compromis van de regering een slag in het water”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van het Vlaamse werkgeversnetwerk Voka.

Voka betreurt het wegvallen van de indexstudie en gaat ook niet akkoord met de wijzigingen aan het voorstel over een eenheidsstatuut. “Het compromis-IPA ondermijnt daarenboven de concurrentiepositie van onze Vlaamse bedrijven door de afspraken inzake loonvorming, die de kloof met de buurlanden opnieuw licht doen toenemen”, zegt Libeer.

Unizo reageert dan weer tevreden op de beslissing van de regering in lopende zaken om het bemiddelingsvoorstel in wetten en KB’s te gieten. Al blijft de ondernemersorganisatie ondertussen wel ontstemd door de acties van de socialistische en de liberale vakbonden die het akkoord afkeurden. Door de huidige en aangekondigde stakingsacties brengen zij andere werknemers en werkgevers in moeilijkheden, vindt Unizo.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.