Rekenhof waarschuwt voor snelle stijging overheidspensioenen

ArbeidsmarktArbeidsrechtExtra-legale voordelenLoonLoonkostenLoopbaanOrganisatieOudere werknemersUitstroom
In de periode tussen 2006 en 2010 nam de totale pensioenlast van de overheidssector met 24,7 procent toe. Die tendens belooft de komende jaren nog te versterken, zegt het Rekenhof.

“Rekening houdend met een inflatie van 10,6 procent, betekent dat een reële groei van 14,1 procent voor de totale overheidspensioenen”, stipt het Rekenhof aan. De federale overheid liet de kleinste reële stijging optekenen in de voorbije vijf jaar, met een klim van 6,2 procent. De sterkste stijging was het Brussels gewest, met liefst 49 procent.

Piramide

De 50-plussers maakten in 2010 al 42 procent uit van het administratief federaal personeel. Slechts 8,5 procent is jonger dan 30. De omgekeerde leeftijdspiramide, met opvallend weinig jongeren en veel ouderen, is met andere woorden een tikkende tijdbom voor de pensioenlast.

De federale ambtenaren en leerkrachten vertegenwoordigen ruim vier vijfde van de toegekende pensioenen. Midden 2010 namen de federale ambtenaren 40,9 procent van de overheidspensioenen voor hun rekening.

De grootste groep is echter het onderwijzend personeel, dat goed was voor 42,2 procent van de pensioenen. De lokale besturen zijn goed voor een aandeel van 12,4 procent, terwijl gemeenschappen en gewesten 4,4 procent voor hun rekening nemen.

Militaire pensioenen

Voor de federale overheidsdiensten waren de pensioenuitgaven in 2010 3,9 miljard euro, wat een stijging van 2,1 procent is in vergelijking met een jaar eerder.

De belangrijkste pensioenpost op dat niveau blijft ook in 2010 die van de militaire pensioenen, van het leger en de voormalige rijkswacht, met 1,3 miljard euro.

In totaal registreerde het Rekenhof op 1 juli 2010 443.993 overheidspensioenen, 353.551 rust- en 90.442 overlevingspensioenen.

Bron: De Tijd

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.