Reorganisaties beïnvloeden welzijn werknemers

ArbeidsmarktArbeidsrechtFlexibiliteitHerstructureringLoonkostenMotivatieOrganisatieRetentie en verloopStrategieVerandering
Dat is de conclusie van het tweejarige Europese onderzoeksproject `PSYRES`. naar de effecten van reorganisaties op het welzijn van medewerkers en hoe de negatieve effecten kunnen worden geminimaliseerd.

De voornaamste reden van een reorganisatie is vaak een economische en moet zorgen dat de organisatie beter presteert in een vaak onrustige omgeving. Gemotiveerde, vitale en gezonde medewerkers zijn daarvoor essentieel.

Resultaten van reorganisaties die een negatief effect hebben op de motivatie en het welzijn van medewerkers kunnen om die reden tegenvallen. Maar werknemers en organisaties kunnen wel het nodige doen om een reorganisatie gezond te doorstaan.

Om een goed beeld te krijgen, analyseerde het onderzoeksteam vragenlijsten uit Finland, Denemarken, Polen en Nederland. Het team sprak ook met ervaringsdeskundigen: medewerkers en leidinggevenden die recentelijk een reorganisatie doormaakten. Samen met deskundigen ging het team in workshops op zoek naar strategieën om de negatieve effecten van reorganisaties op het welzijn zo veel mogelijk te beperken.

Bepalend voor medewerkers zijn volgens de onderzoekers: een goede gezondheid bij de start van een reorganisatie, een brede inzetbaarheid, en vertrouwen in eigen kunnen en vaardigheden. Organisaties op hun beurt moeten (helder en frequent) communiceren, ruimte bieden voor participatie en steunend zijn.

Bron: Personeelsnet

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.