Revolutionaire cao over flexibel werken in de maak

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtFlexibiliteitLoopbaanOrganisatieOverlegorganenTelewerkVakbonden
Begin februari 2013 bereikten de sociale partners in de Groep van Tien een voorakkoord over onder andere de modernisering van de arbeidstijd. Zo wordt het aantal overuren per kwartaal opgetrokken en is er een versoepeling van de annualisering van de arbeidstijd afgesproken. Ook het systeem van glijdende werkuren krijgt een wettelijke verankering.

Binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) zitten de sociale partners rond de tafel om werk te maken van een revolutionaire hervorming van het arbeidsrecht. Er lijkt een brede consensus mogelijk over glijdende werktijden. Daardoor zal een werknemer in de private en semi-openbare sector zelf kunnen aanvragen om de ene week langer te werken dan de andere. Momenteel zijn het enkel werkgevers die een dergelijke flexibilisering kunnen vragen.

Zowel de vakbonden als de werkgeversorganisaties beklemtonen dat de onderhandelingen nog lopende zijn, maar voegen daar in één adem aan toe dat er voldoende goodwill aanwezig is en dat zij eind dit jaar wensen te landen.

“We stellen ons positief op en weten dat we dit pad moeten bewandelen”, zegt Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB. “Deze modernisering van het arbeidsrecht is een serieuze omwenteling, maar er kan zeker een consensus worden bereikt.”

Ook de werkgeversorganisaties reageren positief. Al stelt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO en ondervoorzitter van de NAR, dat er wel nog wat harde noten te kraken zijn. “Het moet niet zomaar kunnen dat een werknemer ‘s morgens besluit om dezelfde dag twee uur later te beginnen. We moeten het evenwicht tussen rechten en plichten bewaken. Maar voorlopig krijg ik geen alarmerende berichten dat er grote obstakels op de weg liggen.”

Bron: De Morgen

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.