Robots tegen rugpijn

De aandoeningen worden veroorzaakt door de uitvoering van werktaken en de directe omgeving waarin het werk wordt verricht. De impact van de klachten valt echter niet te onderschatten. Ze zorgen voor een hoger ziekteverzuim bij de werknemers en voor hoge individuele en economische kosten, , zo blijkt uit onderzoek van Renée Govaerts, verbonden aan de onderzoeksgroep Menselijke fysiologie en sportkinesitherapie (MFYS) van de VUB. “Het is daarom noodzakelijk op zoek te gaan naar effectievere preventieve én genezende strategieën om de ontwikkeling van nieuwe klachten en terugval te voorkomen, zoals het SOPHIA-project van de VUB dat robotische hulpmiddelen tegen klachtontwikkelingen ontwerpt.”

Vooral rug, schouders en nek

Om na te gaan hoe het vandaag gesteld is met de musculoskeletale gezondheid van Europa’s industriële werknemers, raadpleegde VUB-onderzoeker Renée Govaerts verschillende wetenschappelijke databanken. Uit de resultaten blijkt dat de meest voorkomende werkgerelateerde spier- en beenderklachten bij Europese arbeiders, gerapporteerd over 12 maanden, zich bevinden in de rug (60 procent), schouder-nek-regio (54 procent), nek (51 procent), schouder (50 procent), lage rug (47 procent) en pols (42 procent).

“Hoewel de prevalentie over 12 maanden hoog is, en er dus veel gevallen van een bepaald soort klacht zijn binnen die tijdspanne, is de incidentie – het aantal nieuwe gevallen van een bepaald soort klacht – relatief laag. Dat wijst op een beperkt begin van de werkgerelateerde spier- en beenderaandoeningen. Wanneer werknemers echter klachten ontwikkelen, blijven ze hier wel langdurig last van hebben.”, aldus VUB-onderzoeker Renée Govaerts.

Multidisciplinaire aanpak tegen klachtontwikkelingen

Naar preventie toe kunnen Industrie 4.0, waarbij industrie en nieuwe technologieën elkaar ontmoeten, en Industrie 5.0, die de rol en bijdrage van de industrie aan de samenleving versterkt, alvast veelbelovende resultaten opleveren. Het SOPHIA-project (dat deel uitmaakt van het Europese project ‘Horizon 2020’), waarin de onderzoeksgroepen MFYS, R&MM en imec-SMIT van de VUB samenwerken met andere Europese onderzoeksinstellingen, is een mooi voorbeeld van een multidisciplinaire aanpak waarbij robotische hulpmiddelen zoals exoskeletons (een draagbaar apparaat dat in tandem werkt met de drager), exosuits en collaboratieve robots worden ontwikkeld om de industriële werknemer te beschermen voor het ontwikkelen van dergelijke klachten.

“Door de multidisciplinaire aanpak wordt de werknemer centraal gesteld en kunnen aanpassingen gemaakt worden om gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit van deze toepassingen te verhogen, iets wat ervoor kan zorgen dat de werkgerelateerde musculoskeletale klachten gelimiteerd blijven”, besluit VUB-onderzoeker Renée Govaerts.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.