Roddelen versterkt band met collega’s

ArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieFlexibiliteitMotivatieWellness
Dat concludeert sociologe Lea Ellwardt in haar doctoraat. Wie roddelt met wie en over wie? Dat was wat Ellwardt met haar onderzoek graag te weten wilde komen. De onderzoekster was in de eerste plaats geïnteresseerd in vertrouwensrelaties tussen medewerkers en de kwaliteit van de sociale en formele relaties.

Opmerkelijk: medewerkers die roddelen raken na verloop van tijd vaak met elkaar bevriend en dat is goed voor de werksfeer. Belangrijk is wel om matig te roddelen en niet elke passage bij de koffieautomaat aan te grijpen om de levenswandel van collega’s te bespreken met al wie het wil horen, waarschuwt de sociologe. “Zodra iemand met veel verschillende mensen roddelt, wordt het vertrouwen minder en gaat de populariteit omlaag.”

Als er nooit wordt geroddeld op de werkvloer, is dat niet per se goed nieuws. Mensen die veel over elkaar praten, hebben een bepaalde interesse in elkaar. Doen ze dat niet, dan vinden ze elkaar wellicht helemaal niet interessant.

Nog dit: over de baas wordt volgens de onderzoekster vooral geroddeld als medewerkers geen vertrouwen in hem hebben. Omgekeerd komt het maar weinig voor dat goede bazen ook positieve commentaren krijgen. “Dat is logisch”, zegt Ellwardt: “Als alles goed gaat, is dat niet sensationeel en wordt het dus niet besproken.”

Bron: De Morgen

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.