Roddels aan basis van betere bedrijfscommunicatie

CommunicatieOrganisatie

Roddels bij de koffieautomaat hoeven helemaal niet als negatief bestempeld te worden. Dat is de conclusie van het Amerikaanse adviesbureau Steelcase, zo meldt het zakelijke nieuwsportaal Express.be. Zicht krijgen op de manier waarop nieuws binnen het bedrijf circuleert – zowel formeel als informeel – kan volgens de onderzoekers leiden tot de beste manier om bedrijfscommunicatie op te bouwen.

Volgens 64% van de ondervraagden wordt op de werkvloer over het bedrijf geroddeld. Bovendien zegt 76% dat de informatie die daarbij wordt rondgestuurd, in veel gevallen ook accuraat is. Volgens de onderzoekers kunnen op elke werkvloer mensen worden aangewezen die ervoor zorgen dat deze roddels tot stand komen, terwijl anderen erop toezien dat het nieuws ook de ronde doet. Managers doen er daarom goed aan de bronnen en verspreiders van dergelijke berichten te achterhalen. Dit zijn immers medewerkers die heel goed weten wat er in het bedrijf aan de hand is en op wie men een beroep kan doen voor de nodige feedback. Op die manier kan het management uiterst bruikbare informatie verzamelen.

De roddels worden volgens de onderzoekers meestal verspreid door de jongere medewerkers. Slechts 9% van de ondervraagden tussen 18 en 24 jaar zegt nieuws voor zich te houden, voeren de onderzoekers aan. Bij werknemers tussen 55 en 64 jaar stijgt dat cijfer tot 48%. Jongere werknemers hebben dan ook totaal andere verwachtingen: zij zijn veel meer op zoek naar informatie over hun bedrijf.

De roddel blijft niet langer beperkt tot de omgeving van de koffiemachine. Ongeveer 10% zegt dergelijke informatie te verspreiden via e-mail of instant messenger, terwijl 33% dat gewoon aan het bureau van een collega doet. Bij 59 % van de bedrijven is e-mail trouwens ook de meest populaire manier om formele communicatie te voeren met de medewerkers.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.