Rol van HR taant

61ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenCommunicatieFlexibiliteitOrganisatieStrategieVerandering
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2013-2014’ van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder meer dan 1000 Nederlandse HR-professionals. De voorbije drie jaar zijn de uitvoerende, administratieve en registrerende werkzaamheden van HR-professionals gestegen van 20 naar 34 procent.

Het aandeel adviserende, aansturende of beleidsbepalende taken is in dezelfde tijd gedaald van 80 naar 66 procent.

Opvallend is dat HR-professionals ook bij zaken waarin hun expertise goed van pas komt, geen bepalende of sturende rol meer hebben. Zo is de rol van HR bij reorganisaties voor slechts 27 procent adviserend en 8 procent initiërend. Daarentegen is bijna de helft (47 procent) van de taken bij een reorganisatie participerend en 18 procent uitvoerend.

De onderzoekers verwijzen naar de crisis als belangrijkste reden voor de afname van belangrijkheid. “Alle bedrijven moeten besparen en geven daarom voorrang aan operationele taken zoals salarisadministratie. Advisering is minder belangrijk geworden. Het takenpakket krijgt hierdoor steeds minder inhoud.” Al waarschuwen de onderzoekers voor deze korte-termijnpolitiek.

Werkdruk

Door verschuivingen binnen het takenpakket ervaren veel HR-professionals (68 procent) een verzwaring van hun functie. Tegenover de toenemende werkdruk staat echter geen grote loonsverhoging of promotie. De gemiddelde loonstijging in 2013 was 1,9 procent. Dit is hoger dan vorig jaar werd gedacht, maar ligt beduidend lager dan de loonstijging van de afgelopen jaren. Voor het komende jaar verwachten de HR-professionals een gemiddelde loonstijging van 1,2 procent. Afgezet tegen de inflatie, gaan zij er in koopkracht dus op achteruit.

Slechts één op de vijf (21 procent) HR-professionals heeft de afgelopen twee jaar promotie gemaakt. Dit is een dalende lijn: in 2010 gaf bijna 30 procent van de HR-professionals aan promotie te hebben gemaakt in de twee jaar daarvoor. Voor de komende twee jaar verwachten nog minder HR-professionals promotie te maken (15 procent).

Bron: P&O Actueel

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.