Rood alarm: website ter preventie van burn-out

De cijfers spreken voor zich. Tussen 2013 en 2017 steeg het aantal geregistreerde ‘gevallen’ personen die langer dan een jaar afwezig zijn door een ‘psychische aandoening’ van ruim 108.000 naar bijna 142.000. De gewone uitkeringen klommen van dik 1,4 miljard euro tot bijna 2 miljard. Het aantal vergoede ziektedagen nam toe van 32,6 miljoen tot 42,5 miljoen. De cijfers werden gepubliceerd door de VRT op basis van RIZIV-gegevens. Burn-out is veruit de grootste schuldige voor deze explosies.

Rood alarm dus, al is blauw alarm hier beter geschikt. De website stressburnout.belgie.be richt zich tot verschillende doelgroepen. Zowel burgers en hun omgeving, als zorgverleners en werkgevers worden aangesproken. “Het doel van de campagne is hen te informeren en de nodige tools aan te reiken voor de preventie en detectie van burn-out zodat ze mensen kunnen oriënteren naar de juiste instanties voor ondersteuning”, licht Maggie De Block toe.

De website wil een antwoord bieden op heel wat vragen. Wat kun je zelf doen om je lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn te verbeteren? Hoe herken je of een collega burn-outsymptomen vertoont en hoe kan je hem/haar ondersteunen? Bij welke instanties kan je terecht voor ondersteuning? Wat kan je als werkgever doen om burn-out te voorkomen of werknemers na burn-out opnieuw te integreren op de werkvloer? Welke financiële tussenkomsten kan je krijgen van je ziekenfonds?

Op de website vind je ook videogetuigenissen van zowel psychiaters, leidinggevenden als werknemers. Psychiater en psychotherapeut prof. Dirk De Wachter (KU Leuven) en prof. Arbeidspsychologie Isabelle Hansez (ULiège) werkten mee aan de video’s.

De website past in een bredere reeks maatregelen van minister De Block. Midden januari 2019 is financiële steun toegekend aan 12 pilootprojecten in het kader van een geïntegreerd preventiebeleid tegen burn-out. Ze zijn door een selectie- en evaluatiecommissie gekozen uit 77 inzendingen omwille van hun innovatieve benadering. Ze zullen gedurende een jaar het preventiebeleid omzetten in effectieve en concrete acties om mentale aandoeningen die werkgerelateerd zijn grondig aan te pakken.

Ook startte onlangs een driejarig project van Fedris (Federaal agentschap voor beroepsrisico’s) binnen de ziekenhuizen en de banksector om een begeleidingstraject op maat uit te werken voor mensen die een hoog risico lopen om een burn-out te ontwikkelen of die al de eerste signalen vertonen.

Het opzetten van een website en de andere initiatieven zijn zeker niet te misprijzen, maar zij verhelpen natuurlijk niets aan de maatschappelijke, economische en managementoorzaken van burn-out.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.