Rug- en nekpijn belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim

40ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenErgonomieLoopbaanOrganisatiePreventieUitstroomVerzuim
Dat blijkt uit een studie van de Europese onderzoeksgroep ‘Fit for Work Coalition’. Musculoskeletale aandoeningen zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in Europa.

44 miljoen werknemers in Europa kampen met spier- en skeletaandoeningen, zoals rug en nekpijn. De kosten van verloren productiviteit en ziekteverzuim lopen op tot meer dan 240 miljard euro per jaar of twee procent van het Europese bruto binnenlands product.

Als er volgens de onderzoekers niet ingegrepen wordt, kampt tegen 2030 de helft van alle werknemers met spier- en skeletaandoeningen. Toch is er ook goed nieuws, een klinische studie in Madrid toont dat wanneer spier- en skeletaandoeningen in een vroeg stadium behandeld worden, het aantal permanent werkongeschikte werknemers met de helft daalt. Het aantal tijdelijk werkongeschikte werknemers daalt dan met 39 procent.

Bij extrapolatie van deze resultaten, betekent dit dat door spier- en skeletaandoeningen in een vroeg stadium te behandelen zo’n miljoen extra werknemers in staat zijn om alle dagen te werken. Zelfs al daalt het ziekteverzuim slechts met een kwart, betekent dit 640.000 extra werknemers.

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.