Ruim 1 op de 3 nieuwe banen wordt gecreëerd in de zorgsector

Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Het aantal banen groeide met 64.700. Het merendeel van de banen, 39.600, werden in de privésector gecreëerd, de rest in de overheidssector. Mede door de vergrijzing groeide vooral in de zorgsector het aantal banen. Daar steeg het aantal banen met 23.100.

Twee factoren verklaren de forse toename van het aantal arbeidsplaatsen. Net als de buurlanden profiteert België van de lage olieprijs, de lage rente en de goedkope euro. Maar ook het regeringsbeleid, met name de matiging van de loonkosten, heeft de creatie van jobs gestimuleerd. De indexsprong en de bevriezing van de reële lonen hebben de loonkostenhandicap flink doen dalen. De verlaging van de sociale lasten, een onderdeel van de taxshift dat op 1 april 2016 van kracht werd, zal de concurrentiekracht wellicht nog verder doen verbeteren.

Minpunt is wel dat slechts 67,2 procent van het aantal 20- tot 64-jarigen aan de slag is. Daarmee is de werkgelegenheidsgraad veel lager dan in de buurlanden Duitsland en Nederland.

Bron: De Tijd/De Redactie (tijd.be, dereactie.be)

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.