Ruim helft Belgische bedrijven verliest regelmatig geschikte kandidaat tijdens wervingsproces

Het aanwervingsproces wordt vaak gezien als een eenzijdig proces in het voordeel van de werkgever. Toch zijn bedrijven zeker niet altijd aan de winnende hand. Bijna negen op de tien (85 procent) van de Belgische CFO’s en financieel directeurs geeft aan moeilijkheden te ervaren bij het vinden van gekwalificeerde financeprofessionals. Er is geen garantie dat de kandidaat van hun voorkeur hun bod zomaar zal aanvaarden. 51 procent geeft zelfs aan dat ze soms een geschikte kandidaat verliezen aan andere bedrijven. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs.

Loon en vacature cruciaal

De meest voorkomende reden (52 procent) waarom een kandidaat een aanbod weigert, is dat het verloningspakket niet toereikend was. Wanneer werkgevers een medewerker niet graag ziet vertrekken, is het logisch dat ze een tegenaanbod doen in de hoop de werknemer in het bedrijf te houden. Nog eens 52 procent haalt dit dan ook aan als een belangrijke reden waarom de kandidaat niet inging op het jobaanbod. Voor 48 procent speelt een degelijke functieomschrijving een belangrijke rol bij het aanwervingsproces. Dat is zeker niet verwonderlijk, aangezien een vacature vaak het eerste contact vormt met potentiële kandidaten.

Het verschil tussen kmo’s en grote bedrijven

Toch is er een opvallend verschil tussen grote bedrijven en kmo’s in de redenen waarom kandidaten hen tijdens het selectieproces ontglippen. Grote bedrijven verliezen vooral kandidaten als het salaris te laag is (58 procent), kmo’s hebben vooral te maken met kandidaten die een tegenaanbod ontvangen (53 procent).

Kmo’s en grote bedrijven hanteren dus best een andere aanwervingsstrategie, omdat kandidaten vaak een specifiek verwachtingspatroon hebben bij de verschillende types van bedrijven. Kandidaten die polyvalent zijn neigen soms sterker naar een kmo, omdat ze verwachten hier een breder en gevarieerder takenpakket te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat het salaris vaak minder een doorslaggevende factor is om voor een kmo te werken in vergelijking met grote bedrijven.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)

 

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.