Rusthuizen met sluiting bedreigd door personeelstekort

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenInstroomJongerenOpleidingOudere werknemersPreventieRetentie en verloopStrategieUitstroom
Volgens de kranten zitten vooral de directies van privé-rusthuizen of woon- en zorgcentra die willen uitbreiden, met de handen in het haar. Zij dreigen hun vergunningen en financiering te verliezen omdat ze niet meer het minimumaantal verpleegkundigen in dienst hebben. FOS pleit om als noodmaatregel die norm tijdelijk te verlagen.

De sector komt momenteel minstens 2000 arbeidskrachten te kort. Van de afgestudeerde verpleegkundigen kiest slechts negen procent voor de woon- en zorgsector. De helft studeert verder en veel andere verpleegkundigen trekken naar ziekenhuizen of naar totaal andere sectoren.

Een oplossing voor het personeelstekort is verzorgenden via een extra opleiding bij te scholen tot zorgkundige, zodat zij ook taken van verplegers kunnen overnemen. Door de regeringscrisissen liggen er echter 11.000 dossiers op federaal niveau te wachten van verzorgenden die zich willen laten registreren als zorgkundigen.

Het verlagen van de personeelsnormen in rusthuizen maakt de problemen echter enkel maar groter volgens LBC-NVK. Met zo’n maatregel proberen de werkgevers gewoon de loonkosten te drukken, aldus de vakbond. Dit zou trouwens de werkdruk voor anderen verhogen en de kwaliteit van de zorg verlagen, is een bijkomend argument. Een betere maatregel is meer investeren in opleidingen, waardoor werkzoekenden zich kunnen omscholen. Ook hogere lonen en meer mogelijkheden om werk en privé te combineren zijn betere maatregelen om de tekorten aan te pakken.
Bron: Gazet van Antwerpen, Het Belang Van Limburg.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.