‘s Avonds werken op de smartphone doet productiviteit dalen

Wie zijn smartphone gebruikt voor het werk na 9 uur ’s avonds, is de volgende dag minder fris en betrokken op de werkvloer. “Smartphones lijken dan ook wel ontworpen om onze slaap te verstoren”, stelt Russell Johnson, assistent professor aan de Michigan State University. “Omdat ze ons mentaal geëngageerd houden, is het moeilijker om het werk los te laten, te relaxen en rustig in slaap te vallen.”

De studies

Voor de eerste studie vroegen de onderzoekers 82 personen uit het topmanagement om twee weken lang dagelijks enkele enquêtes in te vullen. De tweede studie focuste op 161 medewerkers uit allerlei functies en sectoren.

Beide studies toonden aan dat het nachtelijk gebruik van de smartphone voor werkgerelateerde taken duidelijk het slaappatroon verstoorde. De tweede studie vergeleek ook het effect ten opzichte van andere elektronische toestellen. Wat bleek? Smartphonegebruik heeft een groter negatief effect dan het kijken naar televisie, en het gebruik van laptop en tablets.

Hiervoor is er een fysiologische verklaring. Smartphones zenden immers ‘blauw licht’ uit, wat zowat de meest verstorende kleur is. Blauw licht hindert dan ook de aanmaak van melatonine, een stof in ons lichaam dat de slaap promoot.

Smartphone afzetten dan maar?

’s Avonds je smartphone gebruiken voor het werk, snijdt aan twee zijden. Enerzijds heeft het een psychologisch en fysiologisch effect op de slaap van mensen en de essentiële herstelfunctie.

Een mogelijke oplossing is het uitschakelen van de smartphone eenmaal de nacht valt, maar gaat het zwaard dan niet langs de andere zijde snijden in de huidige businesswereld? Het kan bijvoorbeeld zijn dat het niet voldoende bereikbaar zijn, desastreuze gevolgen heeft. In dat geval zijn de negatieve effecten van nachtelijk smartphonegebruik op de productiviteit het zeker en vast waard. Maar op de vele andere avonden is een goede nachtrust uw beste gok.

Bron: Michigan State University (msutoday.msu.edu)

 

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.