Sanitairfabriek Sphinx: staking afgelopen, directie dreigt vakbonden aan te pakken

OverlegorganenVakbonden
De staking bij de dochter van de Duits-Finse groep Sanitec duurde zes dagen en was gericht tegen de ontslagmodaliteiten bij de sluiting van een verlieslatende afdeling. De sluiting kost 90 banen, maar in de verkoop en logistiek gaan nog eens 25 jobs verloren. In totaal werken er bij Sphinx 650 personen, waaronder 150 Belgen. In de oorspronkelijke plannen van de werkgever zouden de ontslagen Belgen ouder dan 55 jaar benadeeld worden en dat was een van de motieven voor de actie die door Nederlandse en Belgische vakbonden samen gesteund werd.
Na bemiddeling van de burgemeester kwam er dus een overeenkomst uit de bus, maar of deze de gemoederen tot rust zal brengen, valt nog te bekijken. De directie rekende immers voor dat de staking haar meer dan 1 miljoen euro kostte (205.000 euro per dag). Die schade wil ze verhalen op de vakbonden. Daardoor speelt ze met vuur.
Overigens moet de vestiging in Maastricht verhuizen. Sphinx zegt dat het bedrijf zeker in de grensstad blijft en dat delocalisatie naar Oost-Europa niet overwogen wordt.
Moederbedrijf Sanitec sluit eind dit jaar ook de Belgische fabriek nabij Menen. Daar verliezen 200 werknemers hun baan. Er wordt onderhandeld over een zogenaamd sociaal plan.

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.