Dat ze in het buitenland zou wonen en werken, wist Sarah Van Helden al op jonge leeftijd. Ze groeide op in een klein dorp in Limburg, zonder leeftijdsgenoten in haar buurt, en hunkerde naar de grote wereld. “Ik was enorm nieuwsgierig en begon al op mijn veertiende te reizen.” Toch duurde het nog een tijdje voor ze haar vleugels uitsloeg. Nadat ze was afgestudeerd – ze vulde haar diploma Sociaal-cultureel Werk aan met een opleiding Educational Studies aan de KU Leuven – startte ze als HR-manager bij Berner Group, specialist in verbruiksmaterialen, gereedschappen en chemie voor de auto-industrie en de bouw.
Toen ze in 2012 de deur bij Berner Group achter zich dichttrok, was de drang om naar het buitenland te vertrekken groot. De keuze viel op Australië. Van Helden kon als HR Project Consultant aan de slag bij Telstra, de Proximus van Down Under. Telstra was een vroegere overheidsorganisatie die vanuit de traditionele telecom naar de technologische sector was geëvolueerd. Tijdens de transformatie verloren duizenden medewerkers hun baan. Vele anderen zagen de inhoud van hun job veranderen. De opdracht van Van Helden was de medewerkers in die verandering te begeleiden. Ze vloog van stad naar stad om er workshops over verandering, personal branding, weerbaarheid… te begeleiden.
Van groei naar crisis
De stijl van Telstra was helemaal tegenovergesteld aan die van haar volgende werkgever Devondale Murray Goulburn, een melkverwerker die op het moment van haar aantreden als Talent & Capability Advisor de grootste van Australië was. Van Helden: “Toen ik er in november 2015 begon, zei de CEO: ‘We’re flying’. Maar acht maanden later was het complete crisis en stortten de cijfers in elkaar. Er waren externe factoren, maar het was toch vooral het mismanagement van de CEO en de CFO dat tot de crisis had geleid. De twee worden hiervoor nog altijd vervolgd.”
Toen de bom insloeg, veranderde de rol van Sarah Van Helden. Ze werd aangeduid als Senior HR Business Partner voor al het commercieel en zakelijk personeel in Australië, Singapore, China en Dubai. Voor de tweede keer moest ze een reorganisatie mee in goede banen leiden, weliswaar in heel andere omstandigheden.
De belangrijkste les uit al dat veranderen? “Focus op wat u kunt controleren. Al de rest moet u laten gaan”, klinkt het. Maar ook: “Tijdens een verandering kijkt iedereen naar HR. Zijn de verantwoordelijken op de vloer aanwezig of sluiten ze zich in vergaderruimtes op? Ik had zelf de gewoonte elke dag elke vloer te bezoeken, om te voelen wat de sfeer in het bedrijf was. En ik trachtte het hoofd koel te houden. Als het management begint te panikeren, dan nemen de medewerkers het over. De toon vanuit HR en het management: dat is op zo’n moment het allerbelangrijkste.”
In augustus 2019 stapte Sarah Van Helden over naar Orica, een producent van springstoffen die onder meer aan de mijnindustrie levert. De onderneming telt 12.000 werknemers in meer dan vijftig locaties wereldwijd, ook enkele in Châtelet bij Charleroi. Zij is Global HR Project Delivery Manager en legt zich toe op het gecentraliseerde HR-beleid dat voor alle locaties geldt.
Hoe verloopt het verder? Lees het volledige verhaal in het tijdschrift HR Square, online of op onze app. Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.
Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, [email protected], 0471 85 70 42.