Ruim de helft van de Belgische bedrijven heeft vandaag af te rekenen met schaarste. En dat laat zich ook op de werkvloer voelen. Vier op de tien werknemers geeft aan dat ze hierdoor meer werk hebben dan voordien. Werknemers wiens bedrijf wordt getroffen door de schaarste, geven bovendien de werksfeer met 6,5/10 en de gezelligheid 6,6/10 een beduidend lagere gemiddelde score dan hun collega’s die werken voor een bedrijf dat geen last ondervindt van de schaarste (resp. 7 en 7,2/10). Verder daalt het werkgeluk tijdens deze schaarstepiek: in 2015, toen er nog weinig of geen sprake was van een ‘war for talent’, scoorde het werkgeluk gemiddeld nog 7,2 op 10, vorig jaar 7. Vandaag is dat maar 6,5 op 10.
Grotere openheid voor ander werk
Uit de studie blijkt verder dat schaarste gepaard gaat met een hogere arbeidsmarktmobiliteit van werknemers. Ruim een derde van de werkgevers geeft immers aan dat ze hun getalenteerde werknemers maar moeilijk aan boord kunnen houden. Werknemers bevestigen dit: 40 procent staat open voor een nieuwe job bij een andere werkgever. In 2015 was dat maar 21%. Werknemers die werken voor een bedrijf dat te maken heeft met schaarste sturen trouwens significant vaker aan op een jobswitch ( 47% vs. 36%). Vooral werknemers jonger dan 50 jaar (20%) en werknemers van kleine bedrijven (24%) kijken uit naar een andere werkgever.
Loon belangrijkste motivator
Een hoger loon (53%) en meer extralegale voordelen (38%) zijn de belangrijkste motivieven om te blijven en wipt daarmee over een goede werk-leven balans dat in 2015 nog bovenaan het prioriteitenlijstje stond. Een aantrekkelijke verloning stond toen op de vijfde plaats. Een goede balans tussen werk en leven (35%) zakt vandaag naar de derde plaats.
Een kwart van de werkgevers is bereid loonopslag te geven aan werknemers die goed presteren. Daarnaast zetten werkgevers in op meer autonomie (38%), meer evaluatiemomenten (34%), opleidingen en boeiende jobinhoud (30%). Niettemin zegt 10 procent van de bedrijven geen extra inspanningen te leveren om talent aan zich te binden ondanks de.
De bevraging gebeurde bij een representatieve steekproef van 2904 werknemers en werkgevers door een onafhankelijk onderzoeksbureau iVox in opdracht van Tempo-Team. De maximale foutmarge van het onderzoek is 3,39%.