Scherpe daling werkloosheid spoort aan tot scherp beleid

Arbeidsmarkt

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een aanhoudende daling van de werkloosheidscijfers. Door de nieuwe daling in april benaderen de cijfers stilaan het laagste niveau in vijf jaar tijd. Nochtans zijn de statistieken tegenwoordig veel vollediger dan vroeger, omdat meer ouderen als werkzoekend beschouwd worden. Indien de manier van tellen door de jaren heen gelijk was gebleven, dan was het huidige werkloosheidsniveau wellicht het laagste in tien jaar. Voor alle duidelijkheid: de huidige definities zijn niet alleen vollediger, maar ook beter en eerlijker dan de vroegere.

Minister van Werk Frank Vandenbroucke is uiteraard verheugd over deze cijfers. Maar hij roept op niet te vervallen in euforie, want de uitdagingen blijven enorm. Zo waren er op het eind van april nog steeds bijna 30.000 werkzoekende jongeren. Meer dan de helft van hen heeft geen diploma of getuigschrift van de derde graad van het secundair onderwijs. Het is dus nog niet het moment voor zegebulletins. Vandenbroucke ziet in de cijfers dan ook vooral een aansporing om ook werkzoekenden met moeilijke problemen een uitweg te bieden: “We moeten de economische hoogconjunctuur gebruiken om hardnekkige maatschappelijke problemen op te lossen en effectief alle talenten aan te boren. Het is daarom nodig dat we de gebaande paden vaker durven verlaten. Door een warme en sterke aanpak voor alle jonge werklozen, een aanpak waarbij we kansen bieden, maar ook vragen dat deze benut worden. Door nieuwe mogelijkheden te scheppen voor ouderen en door bedrijven aan te moedigen ouderen in dienst te nemen.”

De terugblik op de cijfers van de voorbije jaren leert trouwens dat het aanboren van alle talenten niet gewoon een uitdaging is, maar een bittere noodzaak. Vandenbroucke: “Anders dreigt de economische groei in Vlaanderen snel gefnuikt te worden, zoals we ook na 2001 gezien hebben. Toen liep de aantrekkende economie vast op een tekort aan inzetbare arbeidskrachten.”

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.