Sinds corona werven werkgevers bijna 14 dagen sneller (en doen ze het meer zelf)

“Het voordeel van het video-solliciteren is dat zowel de wervende organisatie als de kandidaat sneller een gesprek kunnen inpassen in hun (digitale) agenda dan in persoon, onder andere doordat er geen reistijd is”, zegt een woordvoerder van Jobdigger (arbeidsmarktdata-analyse).
Een soortgelijk effect is te zien bij uitzend- en werving & selectiebureaus waarbij voor corona vacatures gemiddeld 34 dagen online stonden en nu 29 dagen. Dit effect lijkt primair veroorzaakt te zijn door de invoering van online video-interviews, die eenvoudiger en sneller te plannen zijn met als gevolg dat het totale aanname- en recruitmentproces wordt versneld.

Bij alle beroepsgroepen is de doorlooptijd van vacatures sterk gedaald met uitzondering van de beroepsgroep ‘ambachtslieden’. Ten opzichte van Q1-2018 is de daling het grootst bij de beroepsgroep ‘dienstverlenend personeel en verkopers’ met -51 procent, gevolgd door ‘bedieningspersoneel van machines en installaties, assembleurs’ (-44 procent) en ‘elementaire beroepen’ (-36 procent).

Maar er is nog een ander interessant inzicht. Zo was in 2018 bijna twee derde van de unieke vacatures in Nederland afkomstig van bureaus (63 procent). Dat percentage is in Q1-2021 gedaald naar 54. In vergelijking met een jaar geleden (Q1-2020) zijn er vandaag meer bureaus actief op de markt (+1,2 procent), maar dat is een bescheiden stijging in verhouding tot ruim 10 procent meer werkgevers die zelf actief werven in vergelijking met Q1-2020. Voorts valt op dat ten opzichte van 2018 ruim 10 procent minder bureaus actief zijn, mede veroorzaakt door consolidatie in de sector.

Bron: hrpraktijk.nl

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.