Slechts 1 op de 2 nieuwe aanwervingen is voltijds contract

Onze economie heeft zich nog steeds niet helemaal hersteld na het uitbreken van de economische crisis in 2008. Dat laat zich voelen in de aanwervingspolitiek van de Belgische bedrijven: slechts de helft van de nieuwe werknemers krijgen een voltijds contract aangeboden. Dat besluiten professor Ludo Struyven en onderzoeker Tim Goesaert van het Leuvense Instituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA). Zij namen de circa 600.000 aanwervingen op de Belgische arbeidsmarkt in 2015 onder de loep.

“Werkgevers bieden steeds vaker korte en onregelmatige contracten aan, voor de zogenaamde flexwerkers. Een vijfde van de aanwervingen gebeurt met een dergelijk contract,” zegt professor Struyven. “Terughoudend aanwerven is kenmerkend voor een periode van economisch herstel na een diepe crisis, maar toch is hier meer aan de hand. Deze cijfers geven een structurele trend weer van een veranderende economie die meer nood heeft aan diverse tewerkstellingsvormen.” Een derde van de aanwervingen gebeurt in deeltijdse contracten, de helft van de nieuwe werknemers kan voltijds aan de slag.

In de meer ‘mannelijke’ sectoren (zoals de bouw, de industrie of de informatie- en communicatiesector) zien we tot 90 procent voltijdse contracten (tegenover een gemiddelde van 49 procent). Vrouwen werken dan weer vaker met een deeltijds contract (47 procent tegenover een gemiddelde van 30 procent deeltijdse contracten). Dit komt voornamelijk door de organisatie van het werk: in de bouw of industrie is er vaker ploegenwerk met een vaste bezetting, terwijl het onderwijs of de zorgsector makkelijker ruimte biedt voor deeltijds werk.”

Deeltijds betekent halftijds

“Een andere opvallende vaststelling in deze studie is dat in ons land het aantal kleine deeltijdscontracten (1/3 van een normale werkweek) niet toeneemt,” zegt Tim Goesaert. “Dit in tegenstelling tot elders in Europa. In landen als Duitsland, Denemarken of Oostenrijk zien we wel een grote stijging van de kleine deeltijdse contracten in de vorm van bijvoorbeeld mini-jobs.”  

Daarnaast zien de onderzoekers ook geen verschuiving van de halftijdse contracten naar 4/5 contracten. Professor Struyven: “Mensen gaan steeds vaker 4/5 werken via een verlofstelsel zoals tijdskrediet of ouderschapsverlof. Bij aanwervingen zien we geen verschuiving naar 4/5 contracten ten koste van halftijdse contracten.”

Bron: HIVA-KU Leuven (nieuws.kuleuven.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.