Sneller overstappen naar elektrische bedrijfswagens, maar kostenplaatje is blinde vlek

Vanaf 2026 zullen bedrijven alleen nog elektrische bedrijfswagens kunnen aftrekken van hun belastingen. De hervorming die de federale regering eerder dit jaar doorvoerde moet het Belgische wagenpark vergroenen. Voor de grote ondernemingen lijkt dat haalbaarder dan voor kleinere, maar toch wachten ook kmo’s niet om hun vloot bedrijfswagens te elektrificeren. Zo blijkt uit een studie bij 560 kmo’s door HR-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg.

Vier op de tien kleine en middelgrote bedrijven (39 procent) met een bedrijfswagenpark verwachten dat tegen 2026 al hun bedrijfswagens emissievrij zullen zijn. Vooral in 2025 (9procent) en 2026 (22 procent) zullen ze de grootste inspanningen leveren. Voor 57 procent van de kmo’s is een volledig elektrische vloot tegen 2026 niet haalbaar. De overige 4 procent van de kmo’s verwacht tegen 2026 geen bedrijfswagens meer te hebben.

Laadpalen…

De eerste stap voor de kmo’s in de elektrificatie van hun vloot: laadpalen installeren. Een kwart van de kmo’s (26 procent) zal in de loop van 2022 al beginnen met de installatie van laadpalen op het werk. Nog eens 5 procent zal er na volgend jaar mee starten. Vier op de tien zeggen dan weer dat er nog geen plannen zijn om laadpalen aan het bedrijfsgebouw te plaatsen.

Een andere hefboom voor een duurzame mobiliteit, is het mobiliteitsbudget, dat vanaf 1 januari 2022 uitgebreid wordt. Maar of dat de kmo’s een duw in de rug zal geven, blijft de vraag: 53 procent van de bevraagde kmo’s kent de toepassingsvoorwaarden niet.

De fiets lijkt daarentegen wel al helemaal ingeburgerd, met of zonder mobiliteitsbudget. Een derde (33 procent) van de kmo’s biedt de fiets al aan, nog eens 17 procent is van plan dat binnenkort te doen.

…en hinderpalen

Tot slot nog een hinderpaal voor kmo’s om resoluut een groene mobiliteit te stimuleren: het kostenplaatje van alle mobiliteitsmaatregelen blijft een blinde vlek. 83 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen heeft vandaag geen idee heeft wat de nieuwe maatregelen rond bedrijfswagens en het mobiliteitsbudget hen zullen kosten.

Zelf ook plannen om uw mobiliteitsbeleid te vergroenen? Nood aan extra informatie en inspiratie? Op 27 januari organiseert HR Square een seminarie ‘Een nieuwe kijk op mobiliteit’ in Brussel. Alle info en inlichtingen.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.