Social profit moet aantrekkelijker worden voor jongeren

De werkgelegenheid in België is toegenomen en de arbeidsmarktkrapte is een feit. Maar wat blijkt? Het aandeel jonge instromers in de totale tewerkstelling is jaar na jaar gedaald. Terwijl in 2015 nog 3,1 procent van de werknemers een min-25 jarige was die zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt zette, is dat aandeel gedaald tot 2,9 procent. Dat blijkt uit een analyse van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers tussen 2015 en nu door HR-dienstverlener Acerta.

Elk van de belangrijkste privésectoren – diensten, handel, maakindustrie en social profit – krijgt een redelijk aandeel van de nieuwkomers op de arbeidsmarkt, namelijk tussen 20 en 30 procent. De dienstensector blijkt in 2018 op de jonge nieuwe werknemer de grootste aantrekkingskracht te hebben gehad: 29,4 procent van de beroepsactieve jongeren werkt er. Daarna volgen, in volgorde van populariteit, de maakindustrie, de handel en de social profit. Deze laatste haalt net geen 20%-aandeel.

De dienstensector en de handelssector stellen in 2018, vergeleken met de andere sectoren, meer jongeren tewerk dan in 2015. Enkel de dienstensector en de handelssector verhoogden tussen 2015 en 2018 het aandeel jongeren dat ze tewerkstellen. In de maakindustrie is er bijna geen verschil in vergelijking met 2015: het aandeel jongeren dat er werkt, blijft stabiel.

Social profit heeft charmeoffensief nodig

De handel weet jaar na jaar meer jongeren weet te charmeren. In 2018 werkte 22 procent van de jongeren in de handel, terwijl dit in 2015 nog maar 18 procent was. De sector die jaar na jaar een kleiner aandeel van de jongeren in dienst heeft, is de social profit. Het aandeel jongeren dat er werkt is – in verhouding tot de totale tewerkstelling van jongere werknemers – tussen 2015 en 2018 met maar liefst 17 procent gedaald.

“We hebben al in verschillende studies vastgesteld dat de werknemerspopulatie van de social profit ouder is dan gemiddeld. Nu zien we dus ook dat dezelfde sector minder en minder jongeren tewerkstelt. Dat is een zorgelijke evolutie want precies deze sector heeft behoefte aan verjonging. Het is belangrijk om te onderzoeken wat hiervan de precieze oorzaken zijn en keuzes te maken voor een aanpassing van het HR-beleid dat de social profit kan voeren. In elk geval lijkt het dat organisaties uit de social profit baat hebben bij een flinke dosis constructieve HR-creativiteit om zichzelf meer aantrekkelijk te maken voor de jonge intreders op de arbeidsmarkt. Wij zijn ervan overtuigd dat er binnen de huidige wettelijke realiteit heel wat meer mogelijk is dan misschien wordt gedacht. Alle aspecten van werken in de social profit worden best eens met een frisse blik herbekeken”, zegt Dirk Wijns, directeur Acerta Consult.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.