‘Sociale interventie adviseurs’ van VDAB rukken uit

ArbeidsmarktTrainingUitstroom
In een interview met De Standaard kijkt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), somber vooruit op 2009. Midden december stonden weliswaar nog 67.000 jobs open in Vlaanderen, maar de barre conjunctuur doet de vraag naar nieuwe medewerkers drastisch dalen, terwijl de herstructureringen en sluitingen heel wat ontslagen dreigen teweeg te brengen.
Op langere termijn klinkt Leroy zeker niet pessimistisch. De demografische evolutie zal ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt zeer krap wordt. Maar momenteel hangt er vooral jobverlies in de lucht. Daarom wil hij de VDAB-teams nog versterken met ‘sociale interventie adviseurs’. Zodra duidelijk wordt dat een bedrijf in de problemen geraakt, moet zo’n VDAB-ploeg ter plaatse gaan. “We willen onmiddellijk horen wie er werkt, wie er in gevaar komt, wat we met hen kunnen doen”, kondigt Leroy aan in De Standaard.
Leroy noemt ze de EHBO-ploegen van de arbeidsmarkt. Die teams werden al in 2004 opgericht, maar de zonovergoten conjunctuur van de voorbije jaren zorgde ervoor dat ze niet vaak hoefden uit te rukken.
Ondertussen hoopt Leroy dat meer bedrijven zullen reageren als BASF. De chemiefabriek heeft tijdelijke werklozen een opleiding aangeboden. De VDAB-topman wijst ook in die richting in zijn column in dit blad (zie blz. 34). Hij pleit om het langetermijnperspectief niet uit het oog te verliezen: “Meer dan ooit is het ogenblik aangebroken om in begrippen als loopbaan- en competentieontwikkeling te gaan denken én handelen. En dit zowel vanuit bedrijven, overheid als individuen. In dat opzicht zouden de ondernemingen nu best loopbaan-perspectiefgesprekken plannen met hun medewerkers, periodes van tijdelijke werkloosheid volop offensief gebruiken om opleidingen te organiseren en zo te investeren in het bijbrengen van niet enkel specifieke, maar ook generieke competenties, een competentiebalans opmaken voor werknemers die toch moeten worden ontslagen, een degelijk outplacement geven,…” Pompt spoort hij de HR-managers aan hun creativiteit aan te spreken om de motor van de competentieontwikkeling voluit te laten draaien.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.