Steeds meer sollicitanten maken gebruik van de sociale media bij het zoeken naar een baan. Maar daadwerkelijk solliciteren volgens dit kanaal? Dat doen ze niet. Dat blijkt uit onderzoek bij 1049 respondenten in opdracht VNU Vacature Media. De organisatie voerde de survey uit om de trends in mediagebruik bij werkzoekenden te achterhalen.
Alleen oriëntatiemiddel
De inzet van sociale media bij het zoeken naar een baan is met 6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De stijging komt voornamelijk door een toename in het gebruik van Facebook. 37 procent van de kandidaten gebruikt sociale media tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan.
Ondanks de groei in de oriëntatiefase, blijft het daadwerkelijk solliciteren via sociale media achter. 82 procent heeft dan ook nog nooit gereageerd op een vacature via sociale media.
HR-managers lijken echter wel te geloven in de sociale media als wervingskanaal, zo blijkt uit recent onderzoek. Daarin gaf 38 procent van de HR-managers aan het afgelopen jaar nieuwe personeelsleden te hebben gevonden via sociale mediakanalen.
Online-vacatures populairst
Online-vacatures zijn het populairste kanaal in de zoektocht naar een nieuwe baan. 93 procent van de werkzoekenden gebruikt online-vacaturemedia in het oriëntatieproces. Hiervan reageert 76 procent op een vacature, van wie 37 procent met succes een baan vindt.
Ruim 8 op de 10 werkzoekenden gebruiken vacaturesites in hun oriëntatie naar een (nieuwe) baan. Werkzoekenden waarderen online-vacaturemedia vooral door hun uitgebreide aanbod en door de mogelijkheid om gericht te zoeken.
Print behoort nog niet tot het verleden
Printmedia worden door bijna zeven op de tien werkzoekenden gebruikt in de zoektocht naar een baan (68 procent). Hiermee blijven printmedia het tweede mediakanaal in het oriëntatieproces. Van de werkzoekenden die zich via een printmedium oriënteren, reageert 70 procent ook daadwerkelijk op een vacature. 39 procent van de sollicitanten vindt uiteindelijk via deze weg een baan.
Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)