Sociale media vooral gebruikt om informatie te zoeken, niet om te solliciteren

Dat blijkt uit een rondvraag van uitzendbedrijf Walters People bij ruim 650 Nederlandse werknemers. Slechts 9% noemt sociale media als het belangrijkste zoekkanaal naar een nieuwe job, en 15% heeft weleens een baan gevonden via sociale media.

Al wil dit niet zeggen dat jobzoekers sociale media links laten liggen. 73% van de werkzoekenden zegt sociale media te gebruiken om meer te weten te komen over een organisatie waar ze een vacature gezien hebben. De meeste werkzoekenden vinden de drempel om via sociale media potentiële werkgevers te contacteren te hoog, omdat het vaak niet duidelijk is wie je precies aanspreekt en omdat er vaak geen respons komt.

Anderzijds zijn sollicitanten er zich van bewust dat werkgevers onderzoek doen naar hun sociale mediaprofielen als onderdeel van een selectieprocedure. 84% van de respondenten houdt daar dan ook rekening mee en 74% heeft daar geen problemen mee.

De meeste respondenten houden werk en privé graag gescheiden, ook op sociale media. Terwijl de meeste respondenten op een zakelijk netwerk als LinkedIn wel connectie met collega’s maken, doet slechts 23% dit ook op meer persoonlijke netwerken zoals Facebook.

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.