Sociale partners bereiken akkoord over arbeidstijd

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtFlexibiliteitInstroomLoonLoonkostenLoopbaanOrganisatieStrategie
In een gemeenschappelijk tekst zijn de sociale partners tot een voorakkoord gekomen over de modernisering van de arbeidstijd. De regering neemt nu enkele dagen de tijd om zich te beraden.

Tegen uiterlijk 18 februari moet er dan een akkoord zijn, niet alleen over die modernisering van de arbeidsmarkt/arbeidstijd, maar ook over eerdere akkoorden die de sociale partners bereikten. Dat gaat dan over bijvoorbeeld de welvaartsvastheid en lastenverlagingen.

Aan dat moeilijk bereikte evenwicht mag niet worden geraakt. ‘Het akkoord is ondeelbaar’, luidt het bij de sociale partners.

Wat is er afgesproken?

 • Het optrekken van het aantal overuren per kwartaal van 65 naar 78. Maar op jaarbasis is de limiet wel 91 overuren per werknemer. De bestaande regel, waarbij dat nog eens kan worden opgetrokken tot 130 overuren, blijft. Maar het wordt wel gemakkelijk gemaakt.
 • Er komt een versoepeling van de annualisering van de arbeidstijd.
 • Het wordt voor de werkgever mogelijk om al deze overuren uit te betalen. Maar dat kan alleen op vraag van de werknemer. Als voor cash wordt gekozen, wordt de overurenteller direct weer op nul gezet.
 • Glijdende werkuren zijn vooral bij bedienden al ingeburgerd. Maar dat gebeurt momenteel op basis van afspraken binnen de onderneming of organisatie zelf. Het voorstel is om het systeem van glijdende werkuren wettelijk te verankeren. Dat biedt veel meer rechtszekerheid aan de werknemers.
 • Senior HR Business Partner

  DP World Antwerp

  HR talent werving en selectie

  UZ Leuven

  Projectleider soft HR

  Motena

  Projectbeheerder HR Analytics

  Actiris

  HR Directeur

  Groep DIlbeek

  Learning and Development specialist

  Helden Van Het Zol

  HR Adviseur Social Affairs

  Aldi Holding

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  Abonneer en krijg meer!

  Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.