Socialistische vakbond organiseert staking bij openbare diensten op 27 februari (ook spoorbond doet mee)

De socialistische vakbond is niet te spreken over de hervormingen die de regering plant rond de ‘zware beroepen’. Dat gaat ten koste van de ambtenaren, aldus de overheidsvakbond. Die maakt zich onder meer zorgen over het voortbestaan van de huidige pensioenrechten en de criteria die zullen bepalen wat een beroep tot een zwaar beroep maakt.

De christelijke vakbond ACV schaart zich echter niet achter de stakingsoproep. “Het is onnodig en voorbarig hierover een algemene staking uit te roepen. De regering moet op dit ogenblik namelijk nog concrete voorstellen op tafel leggen”, meent het ACV. “Er is ook nog geen enkele duidelijkheid over de lijst van beroepen die zullen worden erkend als zwaar beroep. Wie moet dan waartegen staken?”

De criteria

De regering werkt aan een definiëring van wat een zwaar beroep is. Wie zo’n beroep uitoefent, zal aanspraak kunnen maken op een hoger pensioen of vroeger met pensioen kunnen gaan. Er is sprake van vier criteria: fysiek zwaar werk, een belastende werkorganisatie (ploegen, nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico, en mentale en emotionele belasting.

De stakingsplannen gelden voor alle sectoren van de ACOD. Ook de spoorvakbond is dus van plan het werk neer te leggen, bevestigt Ludo Sempels, de topman van de socialistische spoorvakbond.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.