Yentl Vandenbroucke, country manager, PerformanSe
Communicatie, luistervaardigheden, timemanagement, probleemoplossend denken… het zijn maar enkele van de soft skills die u als organisatie maar beter in kaart brengt bij uw huidige en potentiële werknemers. Ze zijn immers van onschatbare waarde, niet alleen om als organisatie het verschil te maken, maar ook een als tool voor inzicht en zelfkennis voor de individuele werknemer. Yentl Vandenbroucke, dé soft skills-expert binnen Europa, is de geknipte persoon om uit te vragen over het belang van soft skills.
Waarom zijn soft skills nu eigenlijk zo belangrijk binnen HR?
Yentl Vandenbroucke: “Het belang van soft skills vindt zijn oorsprong in verschillende maatschappelijke veranderingen de laatste jaren: klanten die echte ervaringen willen in plaats van een beschrijving van producten, digitalisering, complexiteit, war for talent, … Op vandaag is technische kennis vergankelijk geworden. Om als bedrijf het verschil te kunnen maken door waarde toe te voegen aan je resources, is het noodzakelijk om soft skills in het bedrijfsleven op te nemen.
Door het potentieel van je werknemers te leren kennen kun je ook vermijden dat ze massaal groeien richting managementfuncties, wat vandaag nog steeds de geprefereerde weg is, maar vaak omdat mensen gewoonweg niet anders weten. Waarom zou die sales niet kunnen groeien richting een functie van data scientist bijvoorbeeld, als die hier de juiste soft skills voor heeft, in plaats van salesmanager te worden en na enkele jaren gefrustreerd het bedrijf te verlaten omdat deze functie niet in lijn lag met zijn competenties en behoeftes?
“Rekening houden met soft skills is belangrijk, maar vandaag al niet meer voldoende. Als je echt het verschil wil maken, moet je verder gaan dan soft skills.”
Yentl Vandenbroucke (PerformanSe)
Maar ook zelfkennis op zich draagt bij aan het functioneren van mensen in de professionele context. Mensen die een duidelijke visie hebben op hun soft skills, zijn in het algemeen meer geneigd om positieve keuzes te maken, optimistischer in het leven te staan en beter om te gaan met verandering.”
Kun je als HR dan het verschil maken door hierop in te zetten?
Yentl Vandenbroucke: “Rekening houden met soft skills is belangrijk, maar vandaag al niet meer voldoende. Als je echt het verschil wil maken, moet je verder gaan dan soft skills. Zo is er bijvoorbeeld het psychologische contract, waar Denise Rousseau in de jaren ’90 al over sprak, maar dat nu meer dan ooit actueel is met the Great Resignation. Het psychologische contract gaat over de perceptie van wederzijdse verplichtingen in de arbeidsrelatie. Mensen hebben vaak impliciete verwachtingen over die relatie met de werkgever, die ervoor zorgen dat hun engagement op een bepaald moment in gevaar komt. Werkgevers zijn zich er niet altijd van bewust en eigenlijk kunnen we ons dat in de huidige context niet meer permitteren, omdat het zo sterk samenhangt met loyaliteit en ontslag.”
Maar als die verwachtingen vaak impliciet zijn, hoe kun je daar als organisatie dan inzicht in krijgen?
Yentl Vandenbroucke: “Als HR kan je tijd voor reflectie en zelfkennis inbouwen. Mensen onderschatten dit, omdat dat ze vaak in het operationele bezig zijn. Maar we zien dat het actief in gesprek gaan met mensen over hun functioneren, talenten en verwachtingen, de organisatie, HR en het individu helpt om verbinding te maken. Werknemers zullen beter functioneren en geëngageerder zijn. Veel bedrijven doen dit door gebruik te maken van psychometrische tools die de zelfkennis stimuleren en bepaalde topics bespreekbaar maken die anders niet altijd aan bod komen. Op deze manier kun je als organisatie een werkelijke impact hebben op die onzekere en veranderlijke toekomst.”