Dat blijkt uit onderzoek van de ‘Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie’ bij 1017 personen. De Nederlandse medewerkers kregen de volgende vraag: ‘Wanneer u solliciteert naar een (nieuwe) baan, welke informatie geeft u de ‘hiring manager’ (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?’ Bijna een derde (31 procent) verhoogt het salaris met minimaal 5 procent en 1 op de 6 verhoogt dit zelfs met minimaal 10 procent.
Arbeidsvoorwaarden
In de onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden is salaris vervolgens in de helft van de sollicitatiegesprekken nog een onderwerp, gevolgd door werktijden (43 procent) en een vast contract (43 procent). Bijna iedereen onderhandelt over zijn contract: minder dan 1 op de 5 werknemers accepteert het arbeidscontract zonder onderhandeling, blijkt uit het onderzoek.
Opvallend is dat er weinig over belangrijke zaken als opleidingsmogelijkheden (17 procent) en carrièreperspectief (14 procent) wordt onderhandeld. Vaste primaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid genieten de voorkeur boven variabele beloningen en langetermijnperspectief. De sollicitant vraagt dus meer, om erop vooruit te gaan, maar ook om bijvoorbeeld onderhandelingsruimte te hebben als de werkgever lager inzet.
Bron: PW. (pwnet.nl)