Hoewel de economie aantrekt, blijft er een groep mensen over die niet aan een job geraakt. In 2017 waren er in België 250.000 vacatures, waarvan er op het einde van het jaar nog 40.000 openstonden. Tegelijk zijn er 200.000 werklozen, van wie 65.000 mensen al twee jaar zonder job zitten. Tijd dat de samenleving haar verantwoordelijkheid neemt, zegt oppositiepartij SP.A.
De socialisten pleiten voor ‘basisbanen’: iedereen die wil werken, moet dat ook kunnen doen, tegen een correct loon en met volledige sociale bescherming. “Nu krijgen werklozen een uitkering en begeleiding. Dat is goed, maar er is meer nodig”, gelooft Kamerfractieleider Meryame Kitir.
De VDAB moet nog meer inzetten op begeleiding op maat. Dat kan door een opleiding of stage aan te bieden, maar ook met een basisbaan. “Met een basisbaan willen we het sluitstuk creëren: de garantie dat je een job krijgt. Dat is uiteindelijk toch het doel”, legt Kitir uit. “We schaffen de werkloosheid af.”
Ze geeft het voorbeeld van pas afgestudeerde jongeren, die bij sollicitaties keer op keer te horen krijgen dat ze niet genoeg ervaring hebben. En dat terwijl er tienduizenden vacatures niet ingevuld geraken. “Waarom zorgen we er niet voor dat die jonge gast op de werkvloer opgeleid wordt voor de openstaande vacature?”
Meerderheid schiet voorstel af
Bij de regeringspartijen is te horen dat het voorstel over ‘basisbanen’ een kopie is van het ACV-voorstel dat vorig jaar werd gelanceerd. Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) vindt het complete onzin: “Werkzoekenden verstoppen in subsidiejobs is zowat het domste wat we nu zouden kunnen doen. We moeten juist investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat we die afstand verkleinen. Een overheidsjob voor werkzoekenden ‘toveren’ veegt de afstand van werkzoekenden tot de arbeidsmarkt niet weg.”
Bron: De Morgen (demorgen.be)