Spreken over loon is moeilijk voor werknemers

Onderhandelen over loon
Loon

Zes op tien Belgische werknemers voelt zich niet comfortabel bij een loononderhandeling. Een even groot aantal werknemers heeft dan ook nog nooit zelf om een loonsverhoging gevraagd.

Spreken over loon en loonsverhogingen is voor werknemers en sollicitanten een moeilijke. Wat de struikelblokken zijn? Dat zijn voornamelijk het aanbrengen van het onderwerp (47,1 procent), onwetendheid over hoeveel je mag vragen (42,1 procent) en schrik om een slechte indruk te maken (29,3 procent) zo blijkt uit een bevraging van 1.500 Belgische bedienden door iVox op vraag van Robert Half.

46 procent van de bevraagde bedienden geeft aan dat ze in de laatste 12 maanden een loonsverhoging gekregen hebben, onafhankelijk van de automatische indexatie. Of bedrijven in het komende jaar ook in die mate opslag kunnen geven, is moeilijk in te schatten. Bij de bevraging gaf wel 1 op 4 werknemers (27% procent) aan van plan te zijn in 2023 een loonsverhoging te vragen. Een gegeven dat de nodige context vergt, met de huidige realiteit van inflatie en indexatie en mogelijks los van de al bestaande struikelblokken nog een grotere uitdaging zal zijn.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.