Sta elk half uur even recht!

Neerzitten is ingebakken in onze cultuur. De Vlaming zit gemiddeld acht uur per dag neer. Dat is 57 procent van de dag, de slaapuren niet meegerekend. Vooral bedienden en kaderleden brengen maar liefst 70 procent van hun werktijd door op hun bureaustoel. Dat is 5,5 uur per dag die ze maar vier keer onderbreken om de benen te strekken.

Ook zijn vrije tijd brengt de Vlaming vaak al zittend door. Zowat twee op tien volwassenen brengt die tijd het liefst zittend door. Schermtijd vormt een groot deel van het aantal uren zitten tijdens de vrije tijd. Smartphone, tablet, laptop of tv: de Vlaming nestelt er zich maar al te graag voor in zijn zetel. Zelfs kleuters, kinderen en jongeren brengen hun tijd te veel al zittend door. Belgische kleuters zitten elke dag 6,5 tot 9 uur stil. Dat is gauw 50 tot 80 procent van de tijd dat ze wakker zijn.

Wie meer dan 10 uur per dag zit, loopt bijna 35 procent meer kans op (vroegtijdig) overlijden dan wie slechts 1 uur per dag zit. Veel mensen voelen zich ook minder productief en minder energiek tijdens een ‘zitmarathon’.

Om deze zitmarathon te doorbreken lanceert Het Vlaams Instituut Gezond Leven een nieuwe term: ‘wisselwerken’. Dat betekent elk half uur even rechtstaan. Zo gaat het energiepeil omhoog. Een kleine moeite, met bewezen effecten: medewerkers die lang stilzitten beperken en het regelmatig onderbreken door even recht te staan, rond te stappen en te bewegen ondervinden niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid. Ze hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever.

Minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief imago zijn de bonus voor de onderneming.

Meer informatie is te vinden op www.wisselwerken.be

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.