Stages bieden weinig leermogelijkheden

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtInstroomJongerenLoonLoopbaanOpleidingOrganisatie
Uit een enquête van Eurobarometer bij 12.921 Europeanen tussen 18 en 35 jaar blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) minstens een keer als stagiair aan de slag zijn geweest. Eén op de drie stagiairs ervaart daarbij slechte werkomstandigheden en weinig leermogelijkheden. Dat maakt het moeilijk om nadien een job te vinden.

Bijna zes op de tien (59 procent) van de stagiairs ontving geen bezoldiging. Van degene die wel een financiële vergoeding kregen, vond slechts de helft dat die voldoende hoog was om de basis-levensbehoeften te dekken.

40 procent van de stagiairs heeft geen schriftelijke arbeidsovereenkomst. 30 procent ervaart de werkomstandigheden of leermogelijkheden als ondermaats. Bijna een kwart zegt dat hun arbeidsomstandigheden verschilden van de vaste medewerkers in de organisatie en 20 procent zegt niets geleerd te hebben dat hen kan helpen in hun verdere professionele carrière.

Om de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren en de kansen op een leerrijke stage te vergroten, pleit Europees commissaris voor Werkgelegenheid Lazslo Andor voor kwaliteitsstandaards. Hij wil dat werkgevers vooraf betere informatie geven over het eventuele salaris, werkomstandigheden en leerdoelstellingen. Ook zou een stage hooguit zes maanden mogen duren.

HR Stafmedewerker

DE SINGEL

Diensthoofd HR

Wingene

HR Business Partner Volvo Trucks

Volvo Group Belgium

Coördinator HR Service Center

UZ Brussel

Recruiter

Leefmilieu Brussel

Senior Recruiter

Zorgbedrijf Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.