Stakingen kunnen sociale zekerheid 400 miljoen kosten

Agoria wil met de campagne het grote publiek informeren over het competitiviteitsprobleem van onze economie en de noodzaak van goede sociale relaties. Centraal in de campagne staat de vraag ‘Waarom staken? Pourquoi la grève?’.

“Staken mag, maar het heeft wel gevolgen,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. Door verschillende bedrijfssluitingen en herstructureringen verloren vorig jaar alleen al in de technologische industrie 6100 mensen hun baan. In de eerste helft van dit jaar liep het jobverlies op tot 3000 banen.

Staken kost bovendien handenvol geld. Agoria berekende dat de factuur van de vakbondsacties in november en december kan oplopen tot meer dan 2 miljard euro. “Dat komt overeen met 400 miljoen euro minder inkomsten voor onze sociale zekerheid”, zegt Lambotte.

Ondernemersorganisatie Unizo lanceert voor de tweede maal de actie ‘Wij staken niet’. De eerste keer was in 2011, toen de vakbonden protesteerden tegen de besparingsmaatregelen van de vorige regering. “Ook voor werkgevers zijn sommige plannen van de regering-Michel moeilijk te verteren. Maar staken zoals de vakbonden doen, levert niets op. Integendeel, stakingen leggen de economie plat en verhogen de factuur van zowel burgers als bedrijven”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Op www.wijstakenniet.be kan al wie ook vindt dat overleg de enige uitweg is, zijn stem laten horen. Op 15 december, de nationale stakingsdag, plant Unizo een ludieke tegenactie.

De socialistische vakbond ABVV publiceerde een open brief in De Tijd en L’Echo, waarin hij werkgevers vraagt hun federaties te wijzen op de noodzaak van vrij sociaal overleg. Ook de liberale vakbond ACLVB liet eerder deze week al verstaan na de betoging zo snel mogelijk rond tafel te willen en het sociaal overleg opnieuw op te starten.

“Als het resultaat van het overleg tussen vakbonden en regering positief zou blijken, dan zijn verdere acties misschien niet meer nodig”, zegt Jan Vercamst, nationaal voorzitter van ACLVB.

 

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.