Uit het onderzoek blijkt dat het aantal ondernemers met personeel in dienst de laatste jaren daalt. Niet alleen bouwen ondernemers hun personeelsbestand af, startende bedrijven zijn ook minder snel geneigd om een eerste werknemer aan te werven.
De jobcreatie bij bedrijven die minder dan één jaar bestaan, kalft verder af. Van de 63.561 startende ondernemingen in België in 2009 had slechts 9,64 procent binnen één jaar personeel in dienst.
Hoge loonkosten
De algemene economische conjunctuur is een belangrijke verklaring, maar vooral de hoge loonkosten schrikken een zelfstandige af om de eerste stap te zetten. Ook de strengere arbeidswetgeving en het besef dat leiderschapscapaciteiten ontbreken om personeel onder de vleugels te nemen, spelen een rol.
Bovendien geven ondernemers niet graag hun onafhankelijkheid op. Tot slot zijn er ook veel meer managementvennootschappen en mensen die op latere leeftijd zelfstandige worden en daardoor minder snel geneigd zijn om personeel aan te werven.
Het gevolg van dit alles is dat zelfstandigen die kampen met een hoge werkdruk, eerder andere oplossingen zoeken dan een eerste aanwerving. Ze zullen, bijvoorbeeld, sneller een beroep doen op onderaannemers of hun prijzen (tijdelijk) fors opdrijven, zodat hun volumes lager blijven.
Ondoordacht
Als een startend bedrijf een eerste werknemer aanwerft, loopt dit meestal niet van een leien dakje. “De selectie van het eerste personeelslid gebeurt zeer intuïtief en ondoordacht”, zegt Ine Ramsak. “Men doet, bijvoorbeeld, een beroep op familie en kennissen om kandidaten aan te brengen, wat niet altijd de beste of objectieve keuze is.”
“Ook besteedt men weinig aandacht aan de integratie van de eerste werknemer in de werkomgeving. Bovendien missen de starters regelmatig belangrijke subsidies die gepaard gaan met deze aanwerving.”