Steeds meer bedrijven bieden collectieve voordelen aan

Sinds begin 2018 hebben werkgevers er een extra instrument bij om werknemers variabel te verlonen, namelijk de winstpremie. Na een jaar ligt het aantal werkgevers dat er gebruik van maakt op 235 en het aantal begunstigden op 12.057 medewerkers. De collectieve loonbonus is ondertussen ingevoerd bij tien keer zoveel werkgevers (2502) voor bijna 180.000 werknemers.

In vergelijking met midden 2018 ziet men eind van dat jaar een verdubbeling van het aantal werkgevers die de winstpremie aanbieden aan hun werknemers. Hoewel hun aantal nog beperkt is, valt het op dat meer dan de helft (55 procent) van deze bedrijven minder dan tien werknemers telt en 41 procent zelfs minder dan vijf. Gemiddeld krijgt een medewerker een brutobedrag van 920,54 euro. Daarvan houdt de werknemer 744,21 euro netto over.

De collectieve loonbonus (CAO 90) bestaat ondertussen meer dan tien jaar, maar heeft nog niets aan populariteit ingeboet. Ook in 2018 stijgt het aantal werkgevers dat zo’n collectieve bonus toekent met 7 procent. Alles samen komen bijna 180.000 werknemers in aanmerking voor de bonus, een stijging met 15 procent in vergelijking met 2017. Gemiddeld krijgt een medewerker een brutobedrag van 1039,79 euro. Dit betekent gemiddeld 903,89 euro netto.

Bron: SD Worx

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.