Steeds meer Belgen gaan vervroegd op pensioen

In 2019 besliste de regering dat een Belg langer moet werken vooraleer hij of zij recht heeft op een volledig pensioen. De wettelijke pensioenleeftijd ligt nu op 65 jaar, maar verhoogt in 2025 naar 66 en in 2030 naar 67 jaar. Het is daarom des te opvallend dat werknemers net het omgekeerde doen. Het aantal mensen dat vroeger met pensioen gaat, piekt. 37,5 procent stopt voor de leeftijd van 65. Dat is 14 procent meer in vergelijking met 2019, voor de coronapandemie.

Ellen Van Grunderbeek, experte van Acerta Consult: “De onzekerheid door de coronacrisis zorgde er in 2020 al voor dat opvallend meer vijftigers en zestigers eieren voor hun geld kozen en de arbeidsmarkt verlieten van zodra dat een reële optie was. Bijvoorbeeld omdat ze voldoende werkjaren op de teller hadden. Opmerkelijk gezien zet de stijgende trend rond vervroegd pensioen zich in 2021 door, weliswaar minder sterk dan in 2020. We raden bedrijven aan om – meer dan ooit – aandacht te hebben voor de leeftijdspiramide in hun organisatie, zeker op de krappe arbeidsmark.”

Vervroegde pensionering daalt bij zelfstandigen

Arbeiders (47 procent) verlaten vaker dan bedienden (31,1 procent) vervroegd de arbeidsmarkt. Bedienden zijn gemiddeld een jaar ouder op de dag dat ze voor het pensioen kiezen, namelijk 63,8 jaar. “Arbeiders beginnen gemiddeld genomen op jongere leeftijd te werken waardoor ze op jongere leeftijd een voldoende lange loopbaan hebben én het werk dat ze doen, is fysiek zwaarder. Dat maakt een pensioen vóór hun 65e logischer”, legt Van Grunderbeek uit.

Van de Belgische zelfstandigen die in 2021 met pensioen gingen, deed iets meer dan de helft dat vóór de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Dat is een daling van 6,3 procent in vergelijking met 2020 en van 2,6 procent in vergelijking met 2019. Tijdens de coronacrisis gingen, net als bij werknemers, ook meer zelfstandigen vroegtijdig met pensioen, maar die tendens lijkt nu gekeerd.

“Dat het aandeel vervroegde pensioneringen onder zelfstandigen het laatste jaar is gedaald, heeft wellicht te maken met het herstel na corona”, zegt Mieke Bruyninckx, experte van Acerta Starters & Zelfstandige: “We zijn (min of meer) terug naar normaal, zelfstandigen zien een kans om voor een stuk financieel goed te maken wat ze in 2020 hebben ingeboet. In de horeca, een van de door corona zwaarst getroffen sectoren, zien we de vroege pensionering zakken van 68,6% in 2020 naar 59% in 2021.”

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.