Steeds meer jongeren werken niet of volgen geen opleiding

Het aantal jongeren (tussen 15 en 24 jaar) dat niet werkt en geen opleiding of training volgt (NEET) stijgt, volgens een nieuw rapport van de IAO. Maar ook jongeren die wel aan het werk zijn, lopen een groter risico hun baan te verliezen door automatisering. Vooral jongeren die een beroepsopleiding volgden, zijn zeer kwetsbaar, blijkt uit het rapport ‘Global Employment Trends for Youth 2020: Technology and the future of jobs (GET Youth 2020)’. Een van de verklaringen is dat beroepsopleidingen zich te veel toeleggen op beroepsgebonden vaardigheden die snel verouderen. De IAO vraagt dan ook beroepsopleidingen te herzien en te moderniseren zodat ze voldoen aan de veranderende eisen van de digitale economie.

Wereldwijd zijn er 1,3 miljard jongeren, waarvan 267 miljoen met het NEET-label (not in employment, not in education). Twee derde of 181 miljoen NEET’s zijn jonge vrouwen.
In 2016 waren er wereldwijd 259 miljoen NEET-jongeren. De verwachting is dat dit aantal zal blijven stijgen tot 273 miljoen in 2021.

“Te veel jongeren vinden hun weg niet naar opleiding of naar werk, wat nefast is voor hun vooruitzichten op lange termijn. Uiteindelijk kan dit de sociale en economische ontwikkeling van hun land ondermijnen”, zegt Sangheon Lee, Director of the Employment Policy Department van het IAO. “De redenen waarom jongeren in een NEET-status zitten, zijn zeer divers en vereist dus een flexibele aanpak.”

Uit het rapport blijkt verder dat jongeren met een tertiaire opleiding minder snel hun baan verliezen omwille van automatisering. Niettemin worden zij met andere problemen geconfronteerd omdat het aantal jongeren met een diploma de vraag naar geschoolde arbeid overtreft. Hierdoor zijn de lonen voor pasafgestudeerden gedaald.

Bron: IAO

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.