In 2009 bedroeg hun tewerkstellingsgraad 0,9 procent. Dat cijfer nam elk jaar toe, tot 1,54 procent in 2012. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (4,16 procent), de FOD Defensie (3,84 procent), de Regie der Gebouwen (3,52 procent), het Instituut voor Veteranen (3,37 procent), de FOD Economie (3,16 procent) en Fedict (2,92 procent) halen de beste cijfers.
De verbetering is volgens de commissie te danken aan de eenvoudigere toegang tot selecties, namelijk door examens ‘op maat’ voor kandidaten met een handicap. Het gaat bijvoorbeeld om aangepaste computers, ondersteuning door een doventolk of extra tijd toestaan. Selor, het aanwervingsbureau van de federale overheid, nam vorig jaar meer dan 1500 aangepaste examens af.
Ook wijst de BCAPH op de sterkere sensibilisering en responsabilisering van het overheidspersoneel en de evoluties op het vlak van arbeidsflexibiliteit, waardoor de werkgever rekening kan houden met de noden van gehandicapten.
“De resultaten van 2012 zijn bemoedigend, maar ze tonen ook aan dat de maatregel die we in december vorig jaar genomen hebben zeer nuttig is, namelijk het bekrachtigen van de verplichting om personen met een handicap aan te werven om zo een tewerkstellingsgraad van 3 procent te halen”, zegt Philippe Courard, staatssecretaris voor Personen met een handicap.